Image Alt

4. sastanak Savjetodavnog tijela ministarstva privrede Kantona Sarajevo

4. sastanak Savjetodavnog tijela ministarstva privrede Kantona Sarajevo

 

U petak 9.jula 2021. u Sarajevu je održan sastanak Savjetodavnog tijela Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, na kojem je ispred freelance sektora prisustvovala Elena Babić-Đaković, predsjednica UFUBIH. Glavna tema sastanka bila je prezentacija aktuelnog programa podrške maloj privredi u 2021.godini u Kantonu Sarajevo i dosadašnji rezultati rada Ministarstva. 

Nakon toga razmatrane su inicijative članova Savjeta, prilikom čega je naša predstavnica inicirala da se i za freelencere osmisli konkretan program podrške, te upoznala prisutne sa namjerom Udruženja da radi na uvođenju kategorije samozaposlenik u Zakone o radu, čime bi se riješio radnopravni status freelancera i otvorio pristup do subvencija i podsticaja, a što je trenutno nedostupno upravo zbog neriješenog zakonskog statusa. Ministar Adnan Delić i ostali članovi Savjeta su sa velikim interesom saslušali njene prijedloge, te je dogovoreno da u narednom periodu organizujemo sastanak članova Udruženja sa ministrom Delićem na kojem ćemo razgovarati o našim problemima, potrebama i mogućim realnim rješenjima za freelancere u Kantonu Sarajevo.

Ukoliko ste freelancer koji trenutno ima registrovan obrt ili ste već pokrenuli startup, na ovom linku možete pronaći otvorene programe podsticaja za razvoja startupa i obrta. Rok za aplikaciju je 30 dana od dana objave javnih poziva u Službenom listu. Sretno svima koji se prijave!

Ukoliko tek planirate pokrenuti startup u narednim danima će biti objavljen poseban program za nove startup.

 

Nastavak teksta dostupan članovima Udruženja “Freelance” u BiH. Budi i ti član i saznaj mnogo više. Registruj se već danas ovdje.

Komentiraj