Image Alt

Iz druge perspektive: Aida Delić, instruktorica engleskog jezika

Iz druge perspektive: Aida Delić, instruktorica engleskog jezika

Instruktorica engleskog jezika, Aida Delić iz Sarajeva, članica je Udruženja “Freelance” u BiH, jer želi veća prava za ljude poput nje. U Udruženju se aktivno zalaže i doprinosi svojim pro bono radom na istraživanjima vezanim za radno-pravni status freelancera i projektnim aktivnostima. Aida je također i podpredsjednica Skupštine. Upoznajte Aidu kroz priču koju je napisala naša članica, novinarka i PR konsultantica, videografkinja, Azra Mešić.

 

Aida Delić iz Sarajeva nosi sunce u kosi, a u duši Afriku i Indiju. U stvarnosti svaki novi dan dočekuje s brigom o porodici u kojoj živi s ocem penzionerom, majkom domaćicom i dvije sestre. Jedna ima razvojne teškoće i treba stalnu asistenciju.
Već 7 godina Aida radi na Internetu. Freelancerka je. Na hiljade je takvih poput nje u Bosni i Hercegovini. No, otkako im je Porezna uprava Federacije BiH nametnula nepravednu obavezu plaćanja poreza za period unatrag kada to nije bilo moguće zbog greške sistema, za iznose koje su primali na banke, oni uglavnom pokušavaju biti nevidljivi. Ne privlačiti pažnju. I plaćaju porez. I doprinose za zdravstveno osiguranje. Ali ga ne mogu koristiti.

Ja sam svojom zaradom prilično zadovoljna, ali ja nemam nikakva radnička prava. Nemam pristup zdravstvenom osiguranju. Nemam penziono, – kaže Aida u priči kojom Udruženje “Freelance” u BiH čija je aktivna članica započinje kampanju „Iz drugačije perspektive“ u kojoj će javnosti približiti život freelancera u našoj zemlji.

Mnogi od njih su porodični ljudi koji svoje znanje i usluge prodaju širom svijeta i od novca koji unose u Bosnu i Hercegovinu žive, kupuje nekretnine, školuju djecu, investiraju u vlastiti napredak i razvoj svojih poslovnih rješenja.

A nemaju nikakva radnička prava.

Udružili su se. Rade. Lobiraju kod parlamentarnih stranaka. Zajedno s njima kreiraju amandmane na zakone koji tretiraju oblast rada i doprinosa, kako bi za neko buduće vrijeme stvorili okruženje u kojemu se barem može raditi i zaraditi legalno.

 

Aida radi za kompaniju koja ljudima širom svijeta nudi edukacije stranih jezika. Ona govori engleski i japanski. Za edukatoricu je najviše biraju upravo Japanci. I ona je zaista zainteresirana za njihovu kulturu.

Posao online trenera engleskog jezika mi je donio mnogo divnih iskustava, a jedno od, po meni najbitnih je mogućnost da ostvarim svoj dugogodišnji san da volontiram u Africi, – kaže ona.

 

 

 

 

Tokom 2015. godine šest je sedmica boravila u Zambiji , gdje je uglavnom radila s djecom predškolskog uzrasta. Također je imala priliku da učiteljima iz pojedinih škola pruži podršku u radu s učenicima. Volontirala je.

 

Kolijevka civilizacije me očarala svojom iskonskom energijom i iskrenim ljudima, koji imaju tako malo, a pokazuju tako mnogo radosti – kaže Aida o svom iskustvu.

 

A krajem 2019. je otišla na duhovno putovanje u Indiju, misleći da će to biti samo jedno u nizu. Upoznala neke sasvim nove ljude i obećala da će ih ponovo vidjeti.

 

A onda je došla pandemija i stala ambicijama na put. Svim ambicijama, osim onima da borba za jednaka prava svih radnika bude efektna. Da izjednači ljude koji demonstrirajući svoje znanje zarađuju ovdje u Bosni i Hercegovini, direktno ili bilo gdje u sviijetu neposredno ili putem Interneta.

 

Zapisala: Azra Mešić
Video: @tritonprodukcija

 

 

Komentiraj