Image Alt

Promjena je moguća! Budi dio promjene na bolje, za sebe i sve nas.

Promjena je moguća! Budi dio promjene na bolje, za sebe i sve nas.

 

Zašto da se trudim kad je nemoguće promijeniti nešto u BiH?

Nema šanse da neko obrati pažnju na mene i ljude poput mene. 

Ovdje nikad neće biti bolje jer freelanceri nikog ne zanimaju.

Na skali od 1 do 10 ocijeni koliko se slažeš sa gore navedenim izjavama. Za većinu freelancera ta ocjena je 10 i to nije nikakvo iznenađenje kada uzmemo u obzir kompletnu situaciju. Izazova i prepreka pred freelancerima u BiH je mnogo, primarno zbog zakonskih regulativa koje ne idu u korak s vremenom. Sasvim je lako zaključiti da stanje nije bajno i da freelanceri ne mogu ostvariti ništa na osnovu obaveza koje ispunjavaju. Međutim, to ne znači da je nemoguće nešto promijeniti.

Godine političkih igara, u kojima narod uvijek ispašta, su dovele do osjećaja bespomoćnosti gdje pojedinac čvrsto vjeruje da je nemoćan za značajne promjene. Kada se isti stav proširi među većom grupom ljudi dođemo u situaciju gdje se čovjek pomiri sa nepravdom uvjeren da drugog izlaza nema. Ali, ima!

Freelanceri su postali bitan faktor na globalnom tržištu. Upravo zbog toga države širom svijeta nastoje izmijeniti zakonske regulative kako bi se popravio status freelancera i podržala ova zajednica zbog svog enormnog doprinosa ekonomskom razvoju svojih zemalja. Bosna i Hercegovina trenutno nije jedna od tih zemalja, ali mi radimo na tome da bude.

Do unazad dvije godine za probleme freelancera i prepreke sa kojima se susreću niko nije znao. Sada znaju skoro svi! Kroz svoje aktivnosti Udruženje “Freelance” u BiH je ukazivalo na mane zakonskih regulativa, promovisalo značaj freelancera za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine, zagovaralo poduzimanje određenih koraka kako bi se status ove zajednice i kvalitet života ove populacije unaprijedio.

Ako pogledaš unazad možeš zaključiti da su sve bitne promjene u historiji imale par zajedničkih osobina: nisu se desile preko noći i nastale su samo zajedničkim djelovanjem osoba koje su bile motivisane borbom za vlastita prava i bolji život.

Kako bi ostvarili svoje kratkoročne i dugoročne ciljeve te promijenili trenutnu situaciju trebamo djelovati zajedničkim snagama. Ne trebamo niti se smijemo voditi negativnim stavovima koji prezentuju našu želju za promjenom kao nemoguću misiju. Svaka promjena je moguća ukoliko se u nju uloži trud, vrijeme, i podrška cijele zajednice. Upravo i ti možeš učestvovati i biti dio promjene. Svojim pristupanjem Udruženju Freelance u BiH imaš priliku da se zajedno sa svojim kolegama boriš za bolje sutra. Jedna organizacija je jaka koliko i volja pojedinca da nešto napravi i zalaže se za svoja prava. Već smo postigli značajne rezultate počevši od Nacrta zakona o otpisu poreskih dugovanja koji je u Domu naroda Parlamenta FBiH do amandmana na novi Zakon o porezu na dohodak, amandmana na “korona zakon” koje smo uputili svim zastupnicima u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, pa sve do učešća na raznim panelima, medijskim nastupima, a sve u svrhu rada na bitnim promjenama. Šta smo sve do sada poduzeli možeš vidjeti na stranici UFUBIH Aktivnosti.

Udruženje planira još mnogo toga i uz tvoju pomoć možemo ostvariti bolje uslove za sve nas. Vidi kakvi su planovi.

 

Kako ti možeš biti dio promjene?

To je sasvim lako!

Dijelom promjene možeš biti pristupanjem u Udruženje koje redovno sprovodi razne aktivnosti za sve freelancere u našoj zemlji. Kao član UFUBIH možeš aktivno učestvovati u radu organizacije, slati prijedloge i sugestije, doprinijeti aktivnostima izlaganjem svojih stavova, odgovaranjem na ankete, te javno zagovarajući potrebe freelancera te njihov značaj za BiH. Dijelom promjene možeš biti i tako što ćeš promovisati vlastiti rad i vještine kako bi se ukazalo na talent, sposobnost, i odgovornost freelancera. Tim ćeš motivisati i druge da postanu freelanceri i pokrenu svoju karijeru.

Ne čekaj da se neko drugi sjeti da nešto uradi za nas, jer neće. Koračaj zajedno sa nama ka bitnim promjenama znajući da upravo tvoj doprinos pomaže da se naši zajednički ciljevi prije ostvare.

Pridruži nam se već danas.

Komentiraj