Image Alt

EFWEEK 2019 – Europska sedmica freelancinga u BiH

EFWEEK 2019 – Europska sedmica freelancinga u BiH

 

Udruženje “Freelance” u BiH je ponovo održalo susret koji je dio europske sedmice freelancera, EFWEEK 2019 sa temom Freelance ekosistem u BiH. Razgovarali smo o našim freelance ekosistemima, koje su nam sve mogućnosti na raspolaganju u našem okruženju a koje nam mogu pomoći da se lakše nosimo sa svim izazovima freelance rada i vode ka uspješnijoj karijeri. Predstavili smo dio tog ekosistema koji smo mi kao mlada organizacija stvorili u proteklih godinu dana od našeg osnivanja. A šta je taj freelance ekosistem uopšte i što je bitan u životu? O tome i mnogim drugim zanimljivostima pričaju i naše kolege širom Evrope, vidi šta oni kažu.

Naš meetup smo organizovali uz podršku Fondacije Mozaik u prostorijama lonac startup studija u Sarajevu.. Panelisti su bili naši članovi: Amer Skrobo, Ivan Potocki, Aida Delić, Hamza Hrnjičević, Amra Serdarević, Faruk Hadžic, Azra Mešić, te voditeljica lonac startup studija Amra Deliomerović. Ulogu moderatorice je ovaj put imala predsjednica UFUBIH, Elena Babić.

 

 

Priča se sastojala iz dva dijela.

Na prvom panelu Amra iz lonac stratup studija nam je skrenula pažnju na to koliko su co-working prostori važni za socijalizaciju i umrežavanje freelancera te da je poželjno da ih koristimo što više. Hamza, Ivan, Aida i Amer su pričali o svom ekosistemu, profesiji, njjihovim dnevnim rutinama i šta im je dobro a šta im nedostaje u ovoj našoj zemlji da bi im rad išao uzlaznom putanjom.

Drugi panel se osvrnuo na probleme freelancera generalno u našoj državi i na konkretna rješenja koja bi mogla unaprijediti status freelance zajednice. Naša Amra iz Zenice nam se javila Skypom i napravila osvrt na trenutnu situaciju u kojoj se nalazimo, spomenula moguća rješenja i naglasila da ne postoji quick fix kako mnogi freelanceri očekuju da se sve riješi, jer odluke donose oni koji nam za sada i ne daju podršku na način kako bi trebalo da ova oblast zaživi, ali da ćemo upornim trudom, radom i ako se svi ujedinimo u tome sigurno doći do rješenja i napraviti pozitivan i podsticajan ambijent za naš rad i život u BiH. Na kraju organizovali smo i malo druženje sa freelancerima koji su došli iz raznih mjesta i gradova naše zemlje, te predstavicima organizacija, kompanija sa kojima sarađujemo i prijateljima Udruženja. 

Pozivamo te da nam se pridružiš idući put, u oktobru 2020.
Ispod je par sličica za uspomenu.

 

Saznaj više o europskoj sedmici freelancinga i freelance pokretu

Komentiraj