Image Alt

FAQ

Koja je svrha udruženja?

Svrha Udruženja je da aktivno radi na zastupanju interesa i prava freelancera te da podiže svijest o važnosti ovog načina poslovanja kako za pojedinca tako i zajednicu tj. državu.

Da li su moji podaci sigurni?

Da, svi podaci su u potpunosti sigurni. Privatnost i sigurnost članova je top prioritet.

Prema članu 15. Statuta, Udruženje je obavezno voditi spisak svojih članova. u elektronskoj formi ili na drugi odgovarajući način i sadrži: ime i prezime, odnosno naziv člana Udruženja sa adresom prebivališta, odnosno sjedišta; datum pristupanja; vrstu članstva i datum prestanak članstva. Popis članova udruženja mora biti dostupan na uvid nadležnim organima na njihov zahtjev.

Kakvu ulogu članovi imaju u udruženju?

Članovi imaju značajnu ulogu u radu Udruženja. Ohrabrujemo svoje članove da izraze svoje mišljenje, stavove, ili upute prijedloge kroz ankete ili putem elektronskih sredstava komunikacije kako bi rad Udruženja bio što efikasniji.

Da li je udruženje protiv plaćanja poreza?

Udruženje “Freelance” u BiH smatra da se zakonske obaveze trebaju izvršavati. Od perioda nakon aprila 2018. kada je uveden AMS-1035 obrazac nema tehničkih prepreka za plaćanje poreza.

Stanujem u Republici Srpskoj, da li se mogu učlaniti?

Da, naravno. UFUBIH djeluje na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. 

Gdje mogu pročitati statut?

Statut možeš pročitati klikom ovdje.

Popunio/la sam pristupnicu za članstvo, ali mi mail potvrde nije stigao u inbox. O čemu je riječ?

Naš tim nastoji u što kraćem roku odgovoriti na prijave za članstvo. Odgovor na tvoju prijavu bi trebao stići u inbox najdalje 7 dana od dana apliciranja. Ukoliko u tvoj inbox nije stiglo ništa od UFUBIH, molimo te da provjeriš Spam folder.

Šta da radim ako mi je prijava za članstvo nepotpuna?

Nepotpuna prijave nije odbijenica. Jedan korak te dijeli od učlanjanja; a to je dostavljanje podatka ili kompletiranje prijave na način koji je opisan u poruci koja dođe u tvoj inbox.

Ja plaćam porez već, zašto da se onda učlanim?

Razlozi za učlanjanje u UFUBIH su mnogobrojni. Ne zaboravi, ovo je jedina organizacija koja se bavi samo i isključivo tvojim pravima i zastupa tvoje interese. Kroz naš rad tvoj glas dopire do donosioce odluka, ali također imaš priliku da unaprijediš svoju karijeru.

Imaš pitanje?

Ukoliko na ovoj stranici ne možeš pronaći odgovor na svoje pitanje pošalji nam poruku putem formulara ispod, nakon čega ćemo ti se ubrzo javiti sa odgovorom.

    Pridruži nam se