Image Alt

Inicijativa COVID 19

Inicijativa COVID 19

 

U četvrtak 19.3.2020. smo uputili Inicijativu za uvođenje privremenih olakšavajućih mjera za fizička lica koja ostvaruju dohodak povremenim slobodnim aktivnostima, zbog štetnog uticaja pandemije coronavirusom na njihovo poslovanje i opstanak za vrijeme krize. Inicijativu smo uputili Vladi FBiH i Vladi RS.

Posljedice uzrokovane COVID-19 pandemijom su mnogobrojne širom svijeta pa tako i u Bosni i Hercegovini. Imajući u vidu da fizička lica koja se bave povremenim slobodnim aktivnostima i samostalnim djelatnostima direktno osjećaju negativne posljedice u poslovanju odlučili smo uputiti listu prijedloga kako bi pomogli ovoj populaciji da rastuću krizu što lakše prebrode. U obraćanju Vladama smo ukazali na postojanje problema koje ima i ova vrsta nove, sve brojnije radne snage u BiH. Osobe koje rade na globalnom tržištu su direktno pogođene novonastalom situacijom. Osim ekonomskog aspekta naš trenutno najveći problem je i ostvarivanje prava na zdravstveno osiguranje.

 

Predložili smo set sljedećih privremenih mjera baziranih na anketi koju smo prethodno sproveli među freelancerima:

 1. HITNO omogućiti paket zdravstvenih usluga svim fizičkim licima u FBiH i RS koja nemaju zdravstveno osiguranje
 2. Prolongirati rok za uplatu poreza i doprinosa te prijavu istih do daljnjeg, sve dok traje kriza COVID19. Naplatu poreskih obaveza iz tog perioda izvršiti nakon što opasnost od virusa prođe, bez kamata
 3. Da se na uplate iz inostranstva koje ostvaruju fizička lica koja se bave povremenim slobodnim aktivnostima snize poreske stope
 4. Omogućiti finansijsku podršku i za porodice u kojima su hranitelji porodica nezavisni radnici

 

Rezultati ankete su pokazali sljedeće:

 • 50.7% ispitanika je odgovorilo da im je posao pretrpio štetu zbog coronavirusa
 • Razlozi nastanka štete u poslovanju su mnogobrojni, a neki od njih su: zaraženi klijenti, smanjen broj projekata, otkazani događaji na kojima su trebali da rade, prestanak ugovorenih poslova, smanjena ponuda poslova, pad prodaje na globalnom tržištu, problem pronalaženja investitora, privatne poteškoće koje otežavaju rad npr. zatvaranjem vrtića i škola mame koje rade od kuće ne mogu preuzimati projekte zbog brige o djeci, itd.
 • 95.6% ispitanika smatra da bi i fizička lica koja se bave povremenim slobodnim aktivnostima trebala imati poreske olakšice, ukoliko se iste uvedu i za firme
 • 27.5% ispitanika je prijavilo pad prihoda od 50%
 • 21.6% ispitanika je prijavilo pad prihoda od 5%
 • 15.7% ispitanika je prijavilo pad prihoda za 30%
 • 9.8% ispitanika je prijavilo pad prihoda za 100%

 

U obraćanju Vladama naglasili smo da:

Smatramo da je životno važno zaštiti sva fizička lica od izlaganja socijalnim susretima kroz odlaske u banke i poreske ispostave čime se direktno dovodi naš život u opasnost. Također, fizička lica koja samostalno obavljaju svoj posao, a kojih ima hiljade, a nemaju obrt ili nešto slično, također zaslužuju da se neke mjere ublažavanja posljedica coronavirusa odnose i na njih. Niže stope bi značile da bi osobe koje se bave povremenim slobodnim aktivnostima mogle ispunjavati svoje obaveze, kada se steknu uslovi sa sigurnosne strane i smanji rizik od zaraze, ali istovremeno bi imale priliku “stati na svoje noge” nakon ove krize koja je značajno pogodila njihovo finansijsko stanje. Porezne olakšice do kraja godine, kao za ostale kategorije, bi ujedno značile i da osobe koje se bave povremenim slobodnim aktivnostima nisu odvojene od ostalih fizičkih lica te da mogu očekivati pomoć Vlade FBiH i Vlade RS-a u trenutku kada im je to najpotrebnije. Coronavirus je problem svih nas, svi smo pogođeni, svima posao pati, pa je najpoštenije da se ni jedna grupa ljudi ne isključi iz mjera ublažavanja posljedica ove situacije.

Dokumente sa Inicijativama možete pogledati na linkovima ispod:
Inicijativa Vladi FBiH
Inicijativa Vladi RS

O Inicijativi smo izvijestili i javnost saopštenjem za medije.

 

Šta se dešavalo dalje?

Puni entuzijazma da smo nešto pokrenuli i da će Vlade sigurno odreagovati pozitivno jer ipak korona je, proglašeno je vandredno stanje u zemlji, nadali smo se odgovoru. Ali ništa. Nikakav odgovor nije stigao ni do dan danas od strane nijedne vlade.

Osim Vladama dopise sa Inicijativom smo uputili i ostalim nadležnim tijelima za ovo pitanje:
Dopis Federalnom Ministarstvu Finansija FBiH
Dopis Poreznoj Upravi FBIH
Dopis Kriznom štabu za ekonomiju Vlade FBiH
Dopise svim strankama i svim njjihovim zastupnicima u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH , ali zbog ogromnog broja tih dopisa preskočićemo njjhovu objavu.
Dopis predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Od svih gore navedenih odgovor smo dobili jedino od Porezne uprave FBiH, te stranaka SDP i Naše stranke o upćenim amandmanima za freelancere, a od svih ostalih NIŠTA.  

 

Reakcija na nacrt “korona” zakona i amnadmani

U međuvremenu Vlada FBiH je napisala i uputila u parlamentarnu proceduru Nacrt zakona u kojem su nas potpuno izostavili, te smo odmah regovali saopštenjem za medije kojeg su objavili brojni portali i tv kuće. Naglasili smo da:

Ovaj čin smatramo totalnom diskriminacijom cijele jedne kategorije radnika, poreskih obveznika i hiljada građana ovog entiteta, koji od Vlade FBiH ovom Inicijativom nisu tražili nikakve novce ni povlastice. Da podsjetimo, putem Inicijative je traženo pravo na ostvarivanje zdravstvene zaštite i poreske olakšice kao vid razumijevanja za ovaj sudbonosni životni period u kojem smo se svi našli po pitanju zdravlja i opstanka poslovanja.

 

S obzirom na konstantnu diskriminaciju koja se vrši nad ovom populacijom i atak na pravo na rad freelancera, ovim se konačno potvrđuje da ovakav tretman Vlasti prema freelancerima nije slučajnost već pravilo. UFUBIH će iz tog razloga biti prinuđeno preispitati ustavnost postupaka Vlade FBiH prema ovoj zajednici te se obratiti institucijama nadležnim za kršenje ljudskih prava.

U  DNK kodu freelancera je nezavisnost i sloboda. Kao organizacija nezavisni smo i finansijski i politički. Bez bilo kakvih pretenzija da utičemo na nečiji izbor pri glasanju na predstojećim izborima smatramo da je važno da iznesemo par činjenica a to su:

 

Naša stranka i SDP koje pripadaju opoziciji su jedine učinile konkretne poteze kojima bi se cijela ova situacija olakšala freelancerima. Obje stranke su uputile amnadmane na Nacrt zakona sa prijedlozima da freelanceri budu oslobođeni plaćanja poreza na iznos do 1000KM kao vid olakšice dok traje pandemija, na osnovu Inicijative koju smo prethodno uputili svim strankama.

 

Iako u cijeloj ovoj priči nismo postigli da nas uvrste u zakon jer Vlada ima svoje razloge, barem ovo možemo smatrati pozitivnim jer nas je barem neko saslušao i konkretno podržao. Žalosna je činjenica i da mnoge druge poslovne zajednice i udruženja, mnogo veća, glasnija i moćnija od nas nisu uspjela ni toliko koliko mi, a što je sve pokazatelj koliko trenutna vlast vodi računa o svojim građanima. Događaji koji su uslijedili nakon toga a o kojima cijela BiH javnost zna objašnjavaju zašto nismo bili predmet interesovanja onih kojima smo se obratili sa ovom Inicijativom.

 

Nakon toga usljedila je hitna sjednica predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj je izglasan “korona zakon” a šta smo poduzeli po tom pitanju možete pročitati ovdje.

Komentiraj