Image Alt

Nacrt zakona o otpisu poreskih dugovanja fizičkim licima

Nacrt zakona o otpisu poreskih dugovanja fizičkim licima

 

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH održanoj 28.02.2019, naš prijedlog zakona koji smo napisali uz stručnu pomoć i podršku Irfana Čengića, zastupnika SDP stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, je usvojen u vidu Nacrta i ide u redovnu proceduru čime smo dobili šansu da bude izglasan. Sljedeća stepenica je Dom naroda.

Iskreno se nadamo da će Nacrt doći konačno na Dnevni red. Međutim, politička situacija u BiH je takva da zbog manjka političke volje i konstantnih prepiranja među političarima sve stagnira pa tako i naš Nacrt. Prepreka je također i to što oni koji odlučuju gledaju samo ko je to predložio, a ne šta je predloženo i koji su benefiti usvajanja takvog prijedloga. Ako Nacrt prođe Dom naroda, slijedi Javna rasprava.

 

Ovdje možeš pročitati:

Prijedlog Zakona o otpisu poreznih dugovanja fizičkih lica rezidenata FBiH koja su ostavrila prihode iz inostranstva

Naša obrazloženja i argumenti koje imamo po pitanju ove nepravedne naplate poreza protiv koje smo ustali i regovali.

Mišljenje Vlade FBiH o Nacrtu

Naš odgovor Vladi 

Odgovor predlagača zakona, Irfana Čengića

Saopštenje za medije

Intervju za N1 Newsroom

Više medijskih objava

 

Na naše brojne dopise sa zahtjevom za zamrzavanje postupka naplate poreskih obaveza freelancerima do kraja 2018. dok se ne riješi situacija sa Nacrtom zakona, Ministarsvo finansija i Vlada FBiH do danas nisu odgovorili. Porezna uprava nam je poslala odgovor u kojem ističu da će nastaviti raditi kao i do sada po trenutno važećim zakonima, sve dok se kroz zakon ne definiše drugačije.

Osim mnogobrojnih dopisa koje smo uputili Poreskoj Upravi. Ministarstvu finansija FBiH za zahtjevom za hitnu obustavu procesa naplate, sastanka sa v.d. direktorom Porezne uprave FBiH, te mnogobrojnih sastanaka sa zastupnicima političkih stranaka u Parlamentu FBiH kako bismo zagovarali Nacrt, po ovom pitanju smo učestvovali i u Apelaciji Ustavnom Sudu FBiH za ocjenu ustavnosti javnog poziva Porezne uprave FBiH po kojem se krenulo u naplatu poreza za period do aprila 2018. Saznaj više o Apelaciji Ustavnom sudu FBiH

 

Napomena:

Udruženje osporava naplatu poreza do aprila 2018. godine iz razloga što je bilo nemoguće izvršiti obavezu plaćanja poreza do aprila 2018. godine, jer nadležni organi vlasti nisu uskladili provedbene akte i propisali neophodni obrazac. 

Za period nakon aprila 2018. od kada je sistem naplate omogućen uvođenjem obrasca AMS-1035, preuzeli smo na sebe zadatak da informišemo i educiramo članove o njihovim obavezama. Udruženje se od dana svog osnivanja opredijelilo za rad u skladu sa poštivanjem zakona naše države i u skladu s tim preporučujemo svim članovima poštivanje trenutno važećih zakona i procedura koji se odnose na plaćanje poreza.

Komentiraj