Image Alt

STOP usvajanju novih Prijedloga Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima

STOP usvajanju novih Prijedloga Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima

Na najavu da će set novih zakona u novembru 2021. biti ponovo na dnevnom redu sjednice Predstvaničkog doma Parlamenta FBIH, Udruženje je odmah reagovalo.
Uputili smo dopise svim klubovima zastupnika u Predstavičkom domu, kojim smo tražili da ne dozvole usvajanje ovih verzija teksta Zakona, jer su pogubni za opstanak freelencera koji rade u Federaciji BiH.

U dopisu smo naglasili da ne pristajemo na rješenja kojima se i dalje nastoji freelencerima otimati, bez mogućnosti ostvarenja prava koja moraju da proizilaze iz plaćanja doprinosa!

Kroz više medijskih izjava i nastupa iskazali smo svoj stav i obrazložili problematiku oko novog Prijedloga Zakona o doprinosima.
Za N1 objasnili smo detaljno šta je sporno pogledajte video

Udruženim snagama našeg Udruženja, dugih NGO organizacija i zahvaljujući velikoj podršci medija, uspjeli smo upozoriti donosioce odluka na pogubnost ovih rješenja za freelancere te u javnom prostoru aktuelizirati ovu temu. Zakoni su privremeno povučeni, jer ovaj put nije bilo dovoljno podrška za njihovo izglasavanje.

Namjera Udruženja je da u narednom periodu djeluje amandmanski na tekstove ovih Prijedloga Zakona, kako bi u konačnici bili usvojeni u formi tekstova koji će biti pravedni i koji će omogućiti svakom freelenceru da ostane u svojoj zemlji raditi, razvijati se i doprinositi.

 

Članovi Udruženja imaju mogučnost da direktno utiču na oblikovanje aktivnosti Udruženja i kreiranje amandmana koje upućujemo. Ukoliko planiraš da ostaneš u BiH i živiš od freelencinga, pridruži nam se da zajedno kreiramo svoju budućnost.

 

Zahvaljujemo se medijima na izuzetnoj podršci!

Radio Slobodna Evropa – Kažnjavaju nas jer smo zaradili’: Freelanceri u BiH bez prava na liječenje

Klix.ba – OBAVEZE, ALI NE I PRAVA – Kako je regulisano plaćanje poreza za freelancere u Bosni i Hercegovini

BiznisInfo.ba  – U BiH je sve više freelancera: Šta im otežava a šta olakšava rad

Business MagazineVLASTI U BIH NEMAJU SLUHA ZA FREELANCERE

N1 BiH – Status freelancera izmjenama zakona mogao bi postati neodrživ

Dnevni Avaz – BRUTALNI UDAR – Derikoža Novalić protjeruje i frilensere

Dnevni Avaz – NEĆEMO PRISTATI – Stigao odgovor freelencera Fadilu Novaliću nakon što ih je nazvao “slobodnim satelitima”

Al JazeeraFreelanceri u Bosni i Hercegovini imaju obaveze, ali ne i prava

 

 

 

 

Komentiraj