Image Alt

UFUBIH Saopštenje za medije: Prijedlog zakona upućen u parlamentarnu proceduru

UFUBIH Saopštenje za medije: Prijedlog zakona upućen u parlamentarnu proceduru

 

U srijedu (06.02.2019.) zastupnik Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Irfan Čengić iz SDP-a, je u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputio prijedlog Zakona o otpisu poreznih dugovanja freelancera i svih drugih osoba koje su novac dobile od dijaspore u periodu od 2015. do kraja 2018. godine. Prijedlog zakona je rezultat saradnje između Udruženja “Freelance” u BiH i SDP-a tj. Irfana Čengića, koji su još ljeta 2018. iskazali svoju podršku za rješavanje problema sa kojima se susreće freelance zajednica.

Iz UFUBIH ističu da freelanceri širom Bosne i Hercegovine očekuju podršku države omladini i samostalnim tj nezavisnim profesionalcima općenito, koji su ekonomska radna snaga ove države. Bosna i Hercegovina ima enorman potencijal i talentovane mlade ljude koji su sposobni samostalno živjeti od svog rada,bez korištenja bilo kakvih državnih resursa, koji direktno unose svjež novac u zemlju i doprinose razvoju ekonomije BiH, ali im je za to potrebna i podrška nadležnih organa. Ovim činom bi vlasti potvrdile da zaista žele ostanak omladine u BiH. UFUBIH navodi da su odlučni da rade na ostvarivanju boljih uslova za freelance zajednicu i stvaranju kvalitenije životne i poslovne klime u zemlji.

Rješenje pitanja freelancera prelazi okvire jedne stranke. Udruženje Freelance u BiH je vanstranačka organizacija koja očekuje da predstavnici i svih drugih stranačkih opcija u Parlamentu FBiH podrže ovaj prijedlog, jer se radi o egzistencijalnom i socijalnom pitanju više hiljada građana naše zemlje i njihovih familija.

Iz SDP-a su reagovali već u julu 2018. godine te organizovali okrugli stol kao reakciju na navalu plavih koverti freelancerima širom zemlje. Obećali su pomoći, a to su i uradili. Pored SDP-a i neke druge stranke su osudile način na koji se cijela situacija odvija te su i one obećale dati svoju podršku rješavanju ovog pitanja. Sada je prilika da SVI na vlasti čvrsto odluče dati svoj glas za podršku mladim i talentovanim ljudima u Bosni i Hercegovini. Ovo je pitanje egzistencije i ostanka u domovini nas i naših familija, te prelazi okvire stranke, nacionalnosti i vjere, navodi se u saopštenju.

Podrška Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstva finansija, te Porezne uprave FBiH je neophodna i od krucijalne je važnosti. Naše Udruženje želi da ostvari partnerski odnos sa institucijama i nadležnim organima, kako bi svi prosperirali, i domovina i institucije i mi koji smo izabrali da ovdje ostanemo živjeti i raditi i graditi našu domovinu. Sada imaju priliku da dokažu djelom ono što pričaju u predizbornim kampanjama da se zalažu za ostanak mladih i prosperitet naše zemlje, tako što će dati podršku ovom prijedlogu zakona. istakli su iz Udruženja te dodali da ovim putem pozivaju sve freelancere da im se jave sa komentarima i sugestijama vezanim za prijedlog zakona te da na službenoj stranici Udruženja ispune pristupnicu kako bi postali članovi i na taj način konkretno djelovali na rješenju vlastitih problema te pomogli i sebi i zajednici.

Pozivam sve nezavisne radnice i radnike koji rade i žive u Bosni i Hercegovini da nam se pridruže kao članovi Udruženja “Freelance” u BiH. Sada kroz Udruženje imamo mogućnost i alate da dopremo do ljudi koji odlučuju o našoj poziciji u ovoj zemlji. U narednom periodu imamo priliku da se zajedno izborimo za bolji status i bolje životne uvjete u našoj domovini. Ono što će najviše uticati na one koji budu donosili odluke o nama je naš broj, naglašava predsjednica Udruženja “Freelance”, Elena Babić. Aplikaciju za članstvo u Udruženju “Freelance” u BiH moguće je popuniti na adresi www.ufubih.org.

 

Objavljeno na IT Base Pargraf.ba Bljesak.info

Komentiraj