Image Alt

UFUBIH Saopštenje za medije: UFUBIH Inicijativa Covid19

UFUBIH Saopštenje za medije: UFUBIH Inicijativa Covid19

U četvrtak (19.3.2020.) smo uputili Inicijativu za uvođenje privremenih olakšavajućih mjera za fizička lica koja ostvaruju dohodak povremenim slobodnim aktivnostima, zbog štetnog uticaja pandemije coronavirusom na njihovo poslovanje i opstanak za vrijeme krize. Inicijativa je upućena Vladi FBiH i Vladi RS-a.

Posljedice uzrokovane COVID-19 pandemijom su mnogobrojne širom svijeta pa tako i u Bosni i Hercegovini. Entitetske vlade već spremaju određene mjere kako bi spriječile ekonomski krah i ublažile štetu koju je ovaj virus prouzročio. Imajući u vidu da fizička lica koja se bave povremenim slobodnim aktivnostima i samostalnim djelatnostima također osjećaju negativne posljedice u poslovanju odlučili smo uputiti listu prijedloga kako bi pomogli ovoj populaciji da rastuću krizu što lakše prebrode.

U obraćanju Vladama smo ukazali na postojanje problema koje ima i ova vrsta nove, sve brojnije radne snage u BiH. Osobe koje rade na globalnom tržištu su direktno pogođene novonastalom situacijom. Osim ekonomskog aspekta naš trenutno najveći problem je i ostvarivanje prava na zdravstveno osiguranje.

Predložili smo set sljedećih privremenih mjera baziranih na anketi čije rezultate možete vidjeti dalje u tekstu:

 1. HITNO omogućiti paket zdravstvenih usluga svim fizičkim licima u FBiH i RS koja nemaju zdravstveno osiguranje
 2. Prolongirati rok za uplatu poreza i doprinosa te prijavu istih do daljnjeg, sve dok traje kriza COVID19. Naplatu poreskih obaveza iz tog perioda izvršiti nakon što opasnost od virusa prođe, bez kamata
 3. Da se na uplate iz inostranstva koje ostvaruju fizička lica koja se bave povremenim slobodnim aktivnostima snize poreske stope
 4. Omogućiti finansijsku podršku i za porodice u kojima su hranitelji porodica nezavisni radnici

Prije upućivanja inicijative smo sproveli anketu čiji link smo podijelili na društvenim mrežama te dobili značajne odgovore. Rezultati su pokazali sljedeće:

 • 50.7%ispitanika je odgovorilo da im je posao pretrpio štetu zbog coronavirusa
 • Razlozi nastanka štete u poslovanju su mnogobrojni, a neki od njih su: zaraženi klijenti, smanjen broj projekata, otkazani događaji na kojima su trebali da rade, prestanak ugovorenih poslova, smanjena ponuda poslova, pad prodaje na globalnom tržištu, problem pronalaženja investitora, privatne poteškoće koje otežavaju rad npr. zatvaranjem vrtića i škola mame koje rade od kuće ne mogu preuzimati projekte zbog brige o djeci, itd.
 • 95.6% ispitanika smatra da bi i fizička lica koja se bave povremenim slobodnim aktivnostima trebala imati poreske olakšice, ukoliko se iste uvedu i za firme
 • 27.5% ispitanika je prijavilo pad prihoda od 50%
 • 21.6% ispitanika je prijavilo pad prihoda od 5%
 • 15.7% ispitanika je prijavilo pad prihoda za 30%
 • 9.8% ispitanika je prijavilo pad prihoda za 100%

Smatramo da je životno važno zaštiti sva fizička lica od izlaganja socijalnim susretima kroz odlaske u banke i poreske ispostave čime se direktno dovodi njihov život u opasnost. Također, fizička lica koja samostalno obavljaju svoj posao, a kojih ima hiljade, a nemaju obrt ili nešto slično, također zaslužuju da se neke mjere ublažavanja posljedica coronavirusa odnose i na njih. Niže stope bi značile da bi osobe koje se bave povremenim slobodnim aktivnostima mogle ispunjavati svoje obaveze, kada se steknu uslovi sa sigurnosne strane i smanji rizik od zaraze, ali istovremeno bi imale priliku “stati na svoje noge” nakon ove krize koja je značajno pogodila njihovo finansijsko stanje. Porezne olakšice do kraja godine, kao za ostale kategorije, bi ujedno značile i da osobe koje se bave povremenim slobodnim aktivnostima nisu odvojene od ostalih fizičkih lica te da mogu očekivati pomoć Vlade FBiH i Vlade RS-a u trenutku kada im je to najpotrebnije. Coronavirus je problem svih nas, svi smo pogođeni, svima posao pati, pa je najpoštenije da se ni jedna grupa ljudi ne isključi iz mjera ublažavanja posljedica ove situacije.

 

Objavljeno i na: FENA E-kapija Fokus Haber.ba

Komentiraj