Image Alt

UFUBIH Saopštenje za medije: UFUBIH Reakcija na prijedlog Nacrta “Korona” zakona

UFUBIH Saopštenje za medije: UFUBIH Reakcija na prijedlog Nacrta “Korona” zakona

UFUBIH je 19.marta 2020. Vladi FBiH dostavilo Inicijativu za uvođenje privremenih olakšavajućih mjera i za nezavisne radnike, tzv. freelancere. Nezavisni radnici rade na globalnom tržištu te su sada suočeni sa značajnim padom potražnje za njihovim uslugama ili potpunim gubitkom posla, zbog obustave poslovanja kompanija sa kojima sarađuju. To potvrđuju i rezultati ankete sprovedene od strane Udruženja, a koju smo također već slali Vladi FBiH i medijima.

Međutim, čak ni nakon 20 dana Vlada FBiH se nije udostojila da odgovori, već je utvrdila Nacrt zakona u kojem nas potpuno zanemaruje, iako smo i mi oni koji im također plaćaju porez i pune budžet.

Ovaj čin smatramo totalnom diskriminacijom cijele jedne kategorije radnika, poreskih obveznika i hiljada građana ovog entiteta, koji od Vlade FBiH ovom Inicijativom nisu tražili nikakve novce ni povlastice. Da podsjetimo, putem Inicijative je traženo pravo na ostvarivanje zdravstvene zaštite i poreske olakšice kao vid razumijevanja za ovaj sudbonosni životni period u kojem smo se svi našli po pitanju zdravlja i opstanka poslovanja. Drugim riječima, fizička lica koja se bave povremenim slobodnim aktivnostima tj. freelanceri samo žele da se mjere podrške u novonastaloj situaciji prošire i na njih.

Freelanceri u FBiH imaju problem sa ostvarivanjem prava na zdravstveno osiguranje, a dodatno su kroz obavezu čestih uplata poreza odlascima u banke ugroženi mogućom zarazom. Sve probleme sa kojima se nose freelanceri u doba korone te prijedloge mjera kojima bi im se olakšala ta situacija, detaljno smo obrazložili u Incijativi upućenoj Vladi FBiH koju možete pročitati ovdje.

Dok Vlade u EU i susjednim zemljama pomažu freelancere plaćanjem doprinosa, obustavom plaćanja poreza na dohodak te direktnom finansijskom pomoći, naša Vlada FBiH nam nije posvetila niti jedno jedino slovo u Nacrtu zakona kojeg je napisala!

 

Objavljeno i na: N1  E-kapija RadioSarajevo klix  Tuzlainfo.ba

Komentiraj