Image Alt

Uloženi amandmani na Zakon o porezu na dohodak/o doprinosima

Uloženi amandmani na Zakon o porezu na dohodak/o doprinosima

 

U proteklih mjesec dana Udruženje je aktivno bilo angažovano na zagovaranju izmjena prijedloga Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima u cilju osiguranja opstanka i daljeg razvoja našeg sektora u Bosni i Hercegovini.

 

U tom smislu imamo vrlo minimalne zahtjeve koji se odnose na ova dva Zakona, a koji podrazumijevaju:

  1. Povećanje rashoda na 30%, umjesto predloženih 10% 
  2. Pravo na priznavanje ličnog odbitka jednako kao i ostalim zaposlenim kategorijama, što trenutno nemamo
  3. Oslobađanje od obaveze plaćanja doprinosa do rješenja statusa freelancera kroz izmjene Zakona o radu i da i tada to plaćanje bude dobrovoljno.
  4. Niža, stimulativna poreska stopa za freelancere, koja bi umjesto predložene progresivne stope od 10% do 800 KM i 20% za veće iznose, bila fiksna stopa od 10%

 

Posebno se zahvaljujemo zastupnicama i zastupnicima – Sabini Ćudić, Sameru Rešidatu i Elviru Karabajiću, koji su ispred svojih Klubova u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH uvidjeli važnost naših zahtjeva i u formi amandmana uputili iste u dalju proceduru.

UFUBIH Amandmani na Zakon o porezu na dohodak

UFUBIH Amandman na Zakon o doprinosima

 

Nadamo se i želimo da vjerujemo da će i sve ostale zastupnice i zastupnici s kojima smo uspostavili kontakte po ovom pitanju na narednoj sjednici podržati ove amandmane te koristimo priliku da pozovemo i sve ostale da im se pridruže pri donošenju ove za nas freelancere u BiH od egizistencijalnog pitanja važne odluke.

Naše Udruženje želi saradnju sa svim donosiocima odluka u našoj zemlji te vrlo aktivno radi na pripremi svih naših prijedloga i poziva za sastanke koje šaljemo na adrese svih političkih opcija i nevladinih organizacija. S obzirom da smo kao i cjelokupna javnost u FBiH informisani da je donošenje izmjena i dopuna ovih zakonskih rješenja odgođeno za neku od narednih sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, naše aktivnosti se nastavljaju do postizanja željenog cilja.

Stoga se nadamo da će se i lepeza političkih stranaka i njihovih zastupnika koji podržavaju naše zahtjeve proširiti i da će svi oni prepoznati naš ekonomski potencijal i značaj za dalji razvoj ekonomske slike FBiH. Samo zajedničkim kreiranjem pravednih i adekvatnih zakonskih rješenja za aktivne freelancere, uspješno ćemo otvoriti nove perspektive za samozapošljavanje u našoj zemlji.

 

Nastavak teksta dostupan članovima udruženja Freelance u BiH. Budi i ti član i saznaj mnogo više. Registruj se već danas ovdje

Komentiraj